Daca sunteti in cautarea unei retete care sa combine aromele indraznete si sa va aduca o explozie de savoare in farfurie, coastele de vita cu sos Bourbon BBQ si anghinare la gratar sunt exact ceea ce va trebuie! Aceasta reteta aduce impreuna gustul bogat si afumat al coastelor de vita, sosul Bourbon BBQ cu accente dulci si picante si anghinarele la gratar, care completeaza perfect aceasta combinatie delicioasa.
De ce Anghinare la Gratar?
Anghinarea la gratar adauga un contrast unic acestui preparat, cu textura sa usor crocanta si savoarea subtila. Prin pregatirea la gratar, anghinarea capata o aroma usor afumata care echilibreaza perfect dulceata si aciditatea sosului Bourbon BBQ. In plus, anghinarea este o sursa bogata de fibre, vitamine si antioxidanti, facand aceasta reteta nu doar delicioasa, ci si nutritiva. Gasiti anghinarele disponibile in magazinul nostru online, click!
Nivel de dificultate: Mediu
Timp de preparare: >150min
Cantitate: 4 persoane
Ingrediente necesare:
-
2 borcane de 180gr inimi de anghinare la gratar Cynara
-
2 kilograme de coaste scurte de vita cu os de 8cm pe 18cm (taiate în flanc, daca este posibil)
-
sare
-
piper proaspat macinat
-
2 linguri de ulei de masline extravirgin Oro Bailen
-
1 ceapa alba, tocata marunt
-
1 catel de usturoi, tocat marunt
-
2 linguri de pasta de rosii
-
120ml bourbon Kentucky
-
1 lingura de oregano
-
330ml coca cola
-
85ml miere
-
2 linguri de sos de ardei iute
- ½ legatura de cimbru si rozmarin uscat (optional)
Mod de preparare:
-
Se condimenteaza generos coastele scurte cu sare si piper si se lasa sa ajunga la temperatura camerei, cel putin 20 de minute. Preincalziti cuptorul la 150°C. Odata ce cuptorul este preincalzit, prajiti coastele timp de aproximativ 2 ½ ore sau pana cand sunt moi, testand cu o furculita. In timpul perioadei de coacere, coastele pot fi afumate la cuptor, arzand in cuptor cimbru si rozmarin uscate sau aschii de lemn (in instructiunile video incepand cu min 2:08-2:28)
-
Pentru sos, incepeti prin a preincalzi o tigaie la foc mediu. Adaugati uleiul de masline extravirgin, usturoiul si ceapa impreuna cu o lingurita de sare si sotati timp de 5-10 minute pana cand ceapa devine translucida si aromata. Adaugati pasta de rosii, amestecati bine si gatiti timp de un minut. Adaugati bourbonul si gatiti pana cand alcoolul s-a evaporat. Adaugati Coca Cola si reduceti pana cand sosul a capatat textura de caramel. Se ia tigaia de pe foc si se adauga oregano, sosul de ardei iute si mierea. Luati toate ingredientele intr-un robot de bucatarie sau blender si amestecati bine.
-
Cand coastele sunt prajite si fragede, la aprox. doua ore, incepeti sa glazurati coastele cu sosul BBQ, folosind o pensula de patiserie sau un mop bbq. Se pun din nou la cuptor. Repetati procesul de trei sau patru ori pana cand zaharurile din sosul bbq incep sa se caramelizeze pe coaste. Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se odihneasca cateva minute inainte de a le felia.
-
Pentru a pregati anghinarele, incalziti o plita sau o tigaie la foc mediu-mare cu cateva linguri de ulei de masline extravirgin. Taiati anghinarele in jumatate prin radacina pentru a le pastra structura si asezati-le cu fata in jos pe plita. Se prajesc anghinarele pana cand devin aurii si fragede si se dau deoparte.
-
Acompaniati carnea cu anghinarele.
Instructiuni video: