Descopera branza din Beira Baixa
Beira Baixa este una dintre regiunile unde se produc unele dintre cele mai apreciate si traditionale branzeturi portugheze.
Datorita solurilor sale de granit si pasunilor naturale, regiunea Beira Baixa ofera conditii favorabile pentru productia de lapte bogat, care confera branzeturilor sale un gust unic.
Pentru a face aceasta delicioasa branza, procesul de fabricatie difera usor in functie de tipul de branza dorit, care poate fi branza Castelo Branco, Branza Galbena din Beira Baixa sau Branza Picanta din Beira Baixa.
Gemul nostru Jugais de smochine, portocale si anason este perfect pentru a insoti branzeturile din Beira Baixa.
-
Branza Castelo Branco
Cu o pasta semi-dura sau semi-moale si o culoare galbuie, Branza Castelo Branco este cunoscuta pentru gustul sau puternic si aroma pronuntata. Aceasta branza este facuta prin scurgerea lenta a coagulului dupa coagularea laptelui crud de oaie folosind o infuzie de ciulin, urmata de o perioada de maturare intre 8 si 14ºC, cu umiditate relativa de 80-90% si pentru cel putin 45 de zile. In cazul Branzei Castelo Branco Velho, pentru a obtine pasta dura specifica acestui tip de branza, maturarea are loc timp de cel putin 90 de zile. -
Branza Galbena din Beira Baixa
Acest tip de branza poate fi tare sau semi-tare si are o culoare galbuie. Are un gust intens si usor acid. Branza Galbena din Beira Baixa este obtinuta prin scurgerea lenta a coagulului, dupa coagularea laptelui crud de oaie sau a unui amestec de lapte de oaie si capra, folosind cheag animal. Procesul de maturare dureaza cel putin 45 de zile, la o temperatura intre 10 si 18ºC, cu o umiditate de aproximativ 70-85%. Daca maturarea dureaza cel putin 90 de zile, aceasta devine cunoscuta sub numele de Branza Galbena din Beira Baixa Velho si are o pasta mai ferma. -
Branza Picanta din Beira Baixa
Branza Picanta din Beira Baixa poate avea o pasta tare sau semi-tare si o culoare alb-gri, avand un gust puternic si picant. Aceasta branza este facuta prin scurgerea lenta a coagulului dupa coagularea laptelui crud de oaie sau a unui amestec de lapte de oaie si capra, folosind cheag animal. Procesul de maturare dureaza aproximativ 120 de zile si trebuie sa se desfasoare la o temperatura intre 10 si 18ºC, cu o umiditate de 70-80%.
Cum sa te bucuri de Branza din Beira Baixa
Branzeturile din Beira Baixa sunt excelente ca aperitive sau deserturi si pot face parte dintr-o platou de branzeturi. Le poti savura alaturi de un pahar de vin si paine de casa. Pentru cei care cauta o combinatie irezistibila, recomandam asocierea lor cu gemul Jugais de smochine, portocale si anason. Gustul intens al branzei din Beira Baixa este perfect echilibrat de dulceata smochinelor, aciditatea portocalei si intensitatea anasonului.