Descopera branza Roquefort
Originara din sudul Frantei, Roquefort este un tip de branza cu mucegai albastru facuta din lapte de oaie. Mucegaiul comestibil este adaugat branzei Roquefort, oferindu-i un gust distinctiv. Cunoscută drept „Regele Branzeturilor”, legenda spune ca a fost descoperita cand un cioban, care manca paine si branza din lapte de oaie, a fost distras de o frumoasa fata care trecea pe acolo si a uitat de masa sa. Cand s-a intors, branza era acoperita de mucegai. A avut curajul sa guste branza si a fost delicioasa.
Gemul nostru de Dovleac cu Castane este perfect pentru a insoti branza Roquefort.
Cum se face aceasta branza
Branza Roquefort este facuta prin adaugarea de Penicillium Roqueforti in coagul in timpul procesului de fabricare a branzei. Aceasta tulpina specifica de mucegai comestibil a fost descoperita cu mult timp in urma in pesterile Combalou, aceleasi pesteri in care branza Roquefort este maturata si astazi.
Roquefort este facuta exclusiv din laptele oilor Lacaune. Productia incepe cu lapte crud, care este pasteurizat. Odata ce branza este pregatita, trece printr-un proces numit „piquage”, care creeaza conditiile pentru cresterea fungilor. In productia de branza Roquefort, fungii Penicillium sunt injectati in branza, care apoi trece printr-un proces de maturare ce dureaza intre 60 si 90 de zile, oferindu-i caracteristicile albastre care sunt marca inregistrata a acestei branze.
Gustul unic al branzei Roquefort
Un favorit printre regi si clerici, aceasta clasica branza cu mucegai albastru facuta din lapte de oaie este usor de recunoscut dupa venele albastre care strabat branza alba, cremoasa si sfaramicioasa. Venele sale distinctive ofera acestei branze o aciditate intensa care echilibreaza cremozitatea si gama de arome dulci, afumate si savuroase.
Cum se taie aceasta branza
Roquefort este o branza sfaramicioasa, asa ca este cel mai bine sa folositi un cutit cu o lama lata, dreptunghiulara si cu suprafata deschisa. Cutitele cu gauri sunt ideale pentru Roquefort si alte branzeturi cu mucegai albastru, deoarece suprafata mai mica impiedica venele albastre sa se lipeasca de cutit, pastrand astfel integritatea structurala a feliei.
Cum sa te bucuri de branza Roquefort
Roquefort este un tip de branza care poate fi vedeta oricarui platou de branzeturi. Cu toate acestea, poate fi folosita si pentru a adauga mai multa savoare salatelor, aperitivelor, preparatelor din carne si pestelui slab. Roquefort se potriveste, de asemenea, foarte bine cu fructe uscate, miere, vin de Porto si, daca preferati un contrast de arome fantastic, o puteti servi cu Gemul nostru irezistibil de Dovleac si Castane, perfect pentru a insoti branza Roquefort.