Descopera Branza de Capra
Branza de capra este o specialitate apreciata atat in Portugalia, cat si aproape in intreaga lume. Desi exista multe tipuri diferite de branza de capra, ceea ce au toate in comun este ca sunt facute din lapte de capra. Fiecare producator adauga o nota personala procesului de fabricare a branzei de capra, ceea ce explica varietatea si aromele distincte ale acestor branzeturi.
Gemul nostru Jugais de fructe de padure si vanilie este perfect pentru a insoti branza de capra.
Laptele de capra este folosit pe scara larga pentru a face diverse branzeturi mixte. In ceea ce priveste branza de capra, aceasta difera in functie de timpul de maturare: daca este tanara, este mai moale si are un gust mai dulce, in timp ce daca este mai matura, devine mai uscata, iar gustul sau va fi mai amar si mai intens.
In ceea ce priveste cele mai cunoscute varietati de branza de capra, putem spune ca principalele sunt urmatoarele:
-
Camembert din branza de capra
Toti suntem familiarizati cu faimoasa branza Camembert. Desi versiunea originala este facuta din lapte de vaca, exista si o versiune facuta din lapte de capra, de unde si numele Camembert de chèvre.
Cunoscuta pentru textura sa moale, gustul intens si „coaja” alba consistenta, este o branza delicioasa taiata in felii si mancata cu paine prajita si gem de fructe, dar este, de asemenea, delicioasa cand este coapta in cuptor si servita cu un strop de miere.
-
Bush
Aceasta este o branza moale, cu textura cremoasa, gust usor picant si culoare alb fildes, produsa din lapte de capra pasteurizat.
Aceasta branza se topeste usor, asa ca poate fi o optiune excelenta pentru bruschette, pizza sau salate calde. Cu toate acestea, este excelenta si pe paine calda, intinsa cu gem de fructe sau chutney.
-
Rocamadour
Aceasta branza, numita dupa orasul francez Rocamadour, este facuta din lapte crud de capra, care este lasat sa se coaguleze timp de cel putin 20 de ore la o temperatura minima de 18ºC. Coagulul este scurs, apoi framantat si sarat, obtinandu-se o pasta care este depusa manual in matrite individuale sau pe placi traditionale. Perioada minima de maturare este de 6 zile, dar poate dura pana la 15 zile.
Rezultatul final este o branza care poate fi cremoasa, uscata sau chiar foarte uscata, acoperita cu o crusta subtire alb-fildes. Se potriveste bine cu vinuri, deserturi din fructe si retete pe baza de oua.
-
Branza de capra maturata
Pe langa branzeturile in stil francez, exista si branza de capra maturata traditionala portugheza, cum ar fi branza de capra Transmontano. Aceasta branza este facuta din lapte de capra montan, sare si cheag. Timpul minim de maturare este de aproximativ 60 de zile. Rezultatul final este o branza tare sau semi-tare, de culoare albicioasa, cu un gust intens si usor sarat. Se potriveste bine cu paine de casa, gem de fructe, vin si carnati.
Cum sa folosesti branza de capra
Branza este un aliment foarte versatil in bucatarie, deoarece poate fi folosita in salate delicioase, aperitive, deserturi sau ca un starter delicios pentru a-ti surprinde prietenii si familia.
Pentru cei care cauta o combinatie irezistibila, recomandam servirea cu gemul Jugais de fructe de padure si vanilie.
La urmatoarea cina cu prietenii, poti opta pentru un platou de branzeturi simplu si delicios, gata in 5 minute si excelent pentru socializare inainte de felul principal.