Cu mare mandrie pastram vie o traditie de 100 de ani! De la selectia celor mai buni pesti pana la impachetarea manuala, metoda traditionala de conservare trece prin 37 de etape aici, la Pinhais, respectand intotdeauna invataturile fondatorilor nostri din 1920. In fiecare conserva care ajunge pe mesele clientilor nostri din peste 44 de tari, veti descoperi gustul unui intreg proces de maiestrie, dedicare si, mai presus de toate, multa dragoste! Afla de ce pastram aceasta nobila arta a conservarii sardinelelor vie.
Selectia celor mai buni pesti
Sa stii cum sa alegi un peste de calitate este un adevarat dar! Specialistele noastre, D. Emilia si D. Paula, au invatat de la vechii maestri cum sa selecteze cele mai bune sardine in piata de peste din Matosinhos. Desigur, cele mai bune sardine sunt ingredientul esential pentru conservele noastre.
Procesul de saramurare
Inapoi in fabrica, totul incepe cu saramurarea pestelui, in apa sarata. Fabricile moderne nu mai folosesc acest proces, dar noi il consideram important, deoarece asigura consistenta si sararea naturala a pestelui.
Arta taierii
Doar muncitorii nostri cei mai experimentati au stapanit arta taierii sardinei – cu o singura si perfecta miscare a incheieturii, indeparteaza capul si toate maruntaiele. O abilitate transmisa de la mama la fiica timp de trei generatii.
Spalarea pestelui
Aceasta este o alta etapa pe care industria moderna nu o mai foloseste: ne asiguram intotdeauna ca spalam sardinele dupa ce au fost puse pe gratar. Aceasta va elimina orice impuritate care ar putea influenta aroma sau procesul de maturare.
Pre-aburire
Refuzam tentatia de a produce mai mult si mai rapid. Pre-gatirea pestelui in cuptoarele noastre cu aburi este un pas fundamental in procesul nostru. Este cu adevarat un concept de slow food: gatitul este intotdeauna adaptat in functie de greutatea si nivelul de grasime al sardinei, astfel incat sa fim siguri ca nici un exces de grasime sau apa de gatit nu ajunge in conserva. Aceasta operatiune este realizata de domnul Ze Manel, care a invatat de la domnul Adao, un muncitor foarte experimentat, deja pensionat.
Cele mai proaspete ingrediente
Este momentul sa pregatim si sa taiem cele mai proaspete ingrediente pentru a le include in reteta zilei! Poate fi morcov, ardei iute sau minunatul nostru sos de rosii - o reteta secreta transmisa din mana in mana si pe care doar D. Emilia da Afurada o stapaneste instinctiv.
Ritualul de conservare
Acum este momentul sa umplem conservele. Din nou, exclusiv manual, desigur!
Ingredientele sunt adaugate cu grija in conserva, unul cate unul, ca un puzzle care se construieste, pana cand tot spatiul din conserva este complet umplut. Si voila! Sardine perfecte, cu piele intacta si stralucitoare, asezate pe ingredientele tale preferate.
Uleierea si inchiderea conservelor
Inainte de a ajunge la etapa finala, este timpul sa adaugam ulei de masline in conserve. Pe linia de uleiere, fiecare conserva este umpluta una cate una cu ulei de masline 100% rafinat – cat mai neutru posibil, pentru a nu compromite aroma pestelui. Conservele sunt apoi duse la masina de inchidere, unde capacul este plasat si conservele sunt inchise ermetic.
Etapa de sterilizare
Aceasta este o faza a procesului care garanteaza siguranta alimentara a intregii noastre productii, deoarece asigura eliminarea tuturor microorganismelor din fiecare dintre conservele noastre.
Curatarea conservelor
Dupa ce sterilizarea este finalizata, este timpul sa curatam conservele si sa le depozitam. Conservele sunt curatate manual, doua cate doua, si apoi lovite usor una de alta, cautand un sunet foarte specific – care va demonstra daca conserva este plina si in conditii perfecte. In final, sunt depozitate in cutii de 100 si lasate la maturat timp de 60 pana la 90 de zile inainte de a fi vandute.
Maiestria impachetarii manuale
Ultimul pas are loc doar cand soseste o comanda: impachetarea manuala. Celofanul si hartia de impachetat, adaptate la cerintele legale ale fiecarei piete, sunt imbinate de mainile pricepute ale D. Luzia, care va impacheta fiecare conserva NURI ca pe un cadou de Craciun.