Otetul balsamic este mai mult decat un simplu condiment; este un simbol al rafinamentului si traditiei culinare italiene. Cu o istorie care se intinde pe parcursul a mai mult de o mie de ani, acest „nectar” valoros a evoluat dintr-o practica antica romana intr-un produs de excelenta recunoscut pe plan international. De la legatura sa profunda cu pamantul Modenei si pana la recunoasterea sa ca o delicatesa globala, otetul balsamic reprezinta o imbinare perfecta intre cultura, istorie si arta culinara.
Origini
Practica de a gati mustul de struguri dateaza din traditia romanilor antici: asa-numitul „sapum” era folosit atat ca medicament, cat si ca indulcitor si condiment in bucatarie.
Legatura cu Modena
Incepand cu secolul al XI-lea, productia acestui otet foarte special a fost legata de Modena. In timp, acesta a fost identificat cu cultura si istoria unui teritoriu unic, datorita caracteristicilor pedoclimatice si know-how-ului si talentelor locuitorilor sai.
Cadou imperial
Cu ocazia vizitei sale in tinuturile Vaii Po in 1046, Henry al III-lea, imparatul Sfantului Imperiu Roman, a fost onorat cu un „otet perfect” de catre Bonifacio, Marchizul Toscanei si tatal Matildei de Canossa. Aceasta ocazie a fost documentata de abatele si istoricul Donizone, biograful contesei.
In cele din urma Balsamic
Spre sfarsitul secolului al XIII-lea, arta producerii otetului a fost cultivata la curtea Estense din Modena. Dar abia in 1747, in registrele pivnitelor Ducilor de Este, a aparut pentru prima data adjectivul „balsamic”. Ne referim la otetul balsamic mediu si fin, care corespunde actualului Otet Balsamic de Modena si Otet Balsamic Traditional de Modena DOP (Denumire de Origine Protejata).
Recunoastere internationala si mari dinastii
Cateva decenii mai tarziu - in 1800 - Otetul Balsamic de Modena a inceput sa fie apreciat si renumit la nivel mondial. De fapt, a jucat un rol esential in cele mai importante expozitii ale vremii, de la Florenta la Bruxelles. Tot in secolul al XIX-lea, primele dinastii de producatori s-au impus, unele dintre ele fiind membre ale Consortiului de Protectie pana in prezent. In aceasta faza, procesele de productie au fost supuse unei codificari.
Recunoasteri legislative
Din punct de vedere al reglementarilor, la 25 martie 1933, ministrul Agriculturii, Giacomo Acerbo, a recunoscut pentru prima data, printr-un act oficial, „industria seculara si caracteristica a Otetului Balsamic din zona Modena.” Treizeci de ani mai tarziu, in 1965, a fost publicat in Monitorul Oficial un specificatii referitoare la „Caracteristicile de compozitie si metodele de preparare ale Otetului Balsamic de Modena.” In 1994, producatorii s-au angajat in imbunatatirea reglementarilor de productie si au protejat utilizarea corecta a denumirii Otet Balsamic de Modena pentru comert si consum.
Sigiliul UE
Un alt pas important in istoria acestui produs exclusiv si distinctiv, care a devenit ambasadorul mondial al gastronomiei italiene, a fost acordarea recunoasterii europene: in 2009, dupa un proces lung, Comisia Europeana a inclus denumirea Otet Balsamic de Modena in registrul productiilor IGP.
Beneficiile otetului balsamic
In Evul Mediu, in Italia, oamenii credeau ca otetul balsamic ar putea fi un panaceu pentru toate bolile, de la durerile de cap obisnuite la afectiuni mai grave. Cu toate acestea, doar nobilii si comerciantii bogati isi puteau permite sa aiba otet balsamic, un alt motiv pentru care acest tip de otet a fost considerat mult timp mai degraba un medicament decat un aliment.
In trecut, otetul balsamic era folosit pentru proprietatile sale astringente si dezinfectante, dar si ca aromatizant alimentar si preparat pentru conserve. Proprietatile sale antibacteriene si antivirale erau folosite pentru a dezinfecta ranile. De asemenea, era folosit pentru a trata infectiile unghiilor si problemele pielii, cum ar fi acneea.
Actiune antioxidanta
Otetul balsamic este bogat in antioxidanti datorita concentratiei sale ridicate de polifenoli prezenti in struguri. Aceste substante chimice joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar si in combaterea radicalilor liberi. Concentratia de bioflavonoide promoveaza longevitatea, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la mentinerea sanatatii.
O Mostenire Culturala si un Simbol al Excelentei
Otetul balsamic nu este doar un ingredient in bucatarie, ci si un patrimoniu cultural si o expresie a excelentei italiene. De-a lungul secolelor, a trecut de la a fi un remediu folosit de elite la un simbol al calitatii si rafinamentului, apreciat pe plan mondial. Cu beneficiile sale antioxidante si proprietatile sale versatile, otetul balsamic ramane un element esential in gastronomie, aducand un plus de savoare si valoare sanatatii noastre. Astfel, acest „nectar de aur” continua sa fie un ambasador al traditiilor italiene si un favorit al celor care apreciaza finetea si autenticitatea in bucatarie.